Giver dit liv mening?

Glem jagten på lykken. Lad være med at tro, du kan være tilfreds hele tiden. Det, der er det væsentlige, er om du synes dit liv er meningsfyldt.

Forfatteren og filosoffen Morten Albæk provokerer os. Men provokationen er sund fordi den giver stof til eftertanke. Så spørgsmålet er om du føler din dagligdag giver mening og om dit liv er meningsfuldt.

Som jeg forstår det, så er lykke flygtigt. Vi kan ikke være lykkelige hele tiden. Og med lykke følger vel også, at vi til tider er ulykkelige. Det samme gælder tilfredshed. Der vil være perioder, hvor du er utilfreds, det hører med til at leve.

Hvad nu, hvis man ikke synes at ens liv giver mening? Når det er den samme trædemølle man befinder sig i dag efter dag?

Det at føle, at man gør noget meningsfyldt, er selve fundamentet for et godt liv. Det gør at man værdsætter sig selv – at man har et solidt selvværd.

Min erfaring er, at netop den manglende mening med livet er en væsentlig årsag til stress og livskriser. Det modsatte af meningsfyldt er håbløshed, siger Morten Albæk. Det er håbløsheden, som gør at man hænger fast og ikke kan ”se lyset.”

Jeg har del klienter, som befinder sig i livskriser. Det er der, hvor de oplever at gulvtæppet er trukket væk under dem og de skal finde en ny vej i livet. En vigtig del af terapien er faktisk af ”finde meningen” og afdække de værdier, der er vigtige for at være tro mod meningen. Det er når vi lever efter meningen med vores liv, så er det problemerne opstår.

Meningen med dit liv behøver ikke at være, at du skal redde hele verden eller gøre storslåede ting.

Meningen med dit liv kan være at du er en god støtte for dine børn. Meningen kan være, at du er din partners bedste ven. Meningen kan være, at du er et stabilt holdepunkt for dine omgivelser. Meningen kan være at du er en god ven, der altid lytter. Meningen kan være at du er en ildsjæl, der brænder for et-eller-andet.

 Der er så mange ting, der giver mening i livet, når man tænker efter. Det der bare er vigtigt er, at du gør dig selv bevidst om, hvad meningen med dit liv er.

Når jeg tænker på de mange klienter jeg har haft, hvor det har handlet om at komme tilbage efter stress eller finde vejen efter en livskrise, så har der faktisk altid været et element af finde meningen med det hele. Og derefter finde de værdier, som skal forstærke livets mening.

Det der er interessant, er at når man har fundet meningen og vejen, så er alting let. Læresætningen er:

Når det er nemt, så er det rigtigt

Når det er rigtigt, så er det nemt.

Inspirationen til denne blog har jeg fra et interview med Morten Albæk i Plenum, Skolelederforeningens magasin. ff

Giver dit liv mening?

Læs eventuelt mere her:

https://hypnohuset.dk/livets-overgange-paa-100-dage/